Posted on Tuesday, September 25th, 2012 at 22:01

Minä, versio 2.0

Aika moni meistä päivittää sännöllisesti kännykkänsä, tietokoneensa, garderoobinsa tai ehkä jopa autonsa. Mutta milloin olet viimeksi päivittänyt ajatuksesi? Aivomme ja ajattelumme ovat täysin päivitettävissä. Miksemme siis tarkastelisi omaa ajatteluamme tietoisesti ja miettisi, mikä on edelleen toimivaa ja mikä kenties jo vahentunutta ja toimimatonta.

Hyvin suuri osa toiminnastamme, käytöksestämme ja olemisestamme on täysin automaattista ja tiedostamatonta. Mitkä ovat sinun automaattiset reaktiosi joihinkin ihmisiin tai asioihin? Herättääkö joku kolleegasi tai joku puheenaihe sinussa aina ärsytystä, kriittisyyttä tai epävarmuutta? Oletko tiedostamattasi kiivas sukulaisten kanssa tai ärtyisä puolison seurassa?

Koska aivomme rakastavat rutiineja, ne hyvin herkästi pyrkivät löytämään mallin mitä voi toistaa aina samantyyppisissä tilanteissa. Kun tiedostamme tämän, meillä on mahdollisuus pysähtyä ja päättä onko malli toimiva, vai olisiko kenties jokin muu vaihtoehto parempi. Voimme itse valikoida mitä ajattelemme eri tilanteissa. Voisiko jostain ärsyttävästä kolleegasta löytää kolme asiaa, joita voisi aidosti arvostaa tai joista voisi pitää. Jos tämä tuntuu haasteelliselta, voi aloittaa vaikka ulkoisista asioista, kuten kolleegan puseron väristä, jos se miellyttää. Kun ajattelu muuttuu, muuttuu myös se mikä näkyy meissä ulospäin. Tietoisuus auttaa myös säätelemään omien reaktioittemme voimakkuutta ja laatua. Vaikka kolleega ärsyttäisi edelleen, ärsytyksen ei tarvitse antaa viedä mennessään tai sokeuttaa meitä muilta havainnoilta.

Minkälaisia olettamuksia mielesi pitää totuutena? Aivot uskovat kaiken mitä niille kerrot.  Aivoillemme kaikki on totta. Siksi on hyvä tietoisesti pysähtyä ja todeta, onko jokin ajatusmallimme tai arviomme faktaa vai olettamusta.  Jos emme tietoisesti pysähdy ja totea tätä, aivojemme mielestä olettamus on totta ja se alitajuisesti vaikuttaa toimintaamme. Joillakin ihmisillä nämä olettamukset kulkevat mukana esim. edellisestä parisuhteesta tai jopa lapsuudesta saakka. Uskon, että meidän suurin lannistajamme on omat olettamuksemme!

Olettamuksissakin on laatueroja. Jotkut olettamukset syövät energiaamme, synnyttävät negatiivisia tunteita tai jopa masentavat meitä. Olettamukset voivat kuitenkin olla myös sellaisia, jotka antavat energiaa, synnyttävät myönteisiä tunteita ja vievät eteenpäin. Jos tarjolla on vain olettamuksia, niin kannattaa miettiä minkälaisen olettamuksen valitsee. Sillä on suuri merkitys omaan hyvinvointiimme!

Aivomme ovat kuin muovailuvahaa. Leiki niillä ja tee kokeiluja.  Kyseenalaista ajatuksesi, haasta aivosi ja muokkaa niitä tietoisesti! Uusien automaattisten ajattelumallien rakentaminen vie noin kolme kuukautta, joten pysyvä ja todellinen muutos vaatii vähän sinnikkyyttä, mutta loppujen lopuksi, kolme kuukautta on aika lyhyt aika, kun vaikutukset ulottuvat loppuelämääsi!

Leave a Reply