Posted on Friday, June 15th, 2012 at 10:00

Mitä ympärillä huomaamme
(aika vähän…)

Olen touko- ja kesäkuun ajan istunut Helsingin yliopiston neuro- ja kognitiivisen psykologian luennoilla. Sain taas kerran tieteellistä vahvistusta sille – vähän uskomattomallekin – asialle, että me ihmiset näemme ympärillä olevan maailman kaikki hyvin eri tavoin. Aivoihimme elämämme aikana rakentuneet yhteydet ja mallit ohjaavat vahvasti huomiotamme. Omia odotuksiamme ja sisäisiä mallejamme vastaavat ärsykkeet havaitaan helpommin, kuin sellaiset, jotka ovat sisäisten mallien kanssa ristiriidassa. Kuulemme ja näemme maailman ympärillämme omien oletustemme mukaisesti.

Tässä kaksi linkkiä, joiden kautta voit testata omaa tarkkaavuuttasi. Toisessa pitää laskea monta pallon heittoa joukkueen sisällä tapahtuu ja toisessa linkissä on korttitemppu. Kannattaa tsekata!

http://www.youtube.com/watch?v=Ahg6qcgoay4

http://www.youtube.com/watch?v=voAntzB7EwE

Testien jälkeen voi miettiä mihin oma tarkkaavuus tai fokus omassa elämässä on kiinnittynyt ja mitä ehkä jää huomaamatta. Tarkkaavuutta voi tietoisesti ohjata! Elämään voi syntyä aivan uusia ulottuvuuksia, kun ottaa uuden fokuksen. Esim. keskityn tänään siihen mitkä asiat ympärilläni ovat hyvin – mitä en ehkä olekaan vielä huomannut? Tai ehkä tänään katson jotain läheistä ihmistä arvostavien linssien läpi – voisinko nähdä hänessä jotain uutta? Vaihtoehtoja on paljon. Kannattaa kokeilla – vaikka kesälomalla! :)

Leave a Reply