Posted on Saturday, June 2nd, 2012 at 12:00

Book for June (this time in Finnish)

Ajattelin kesän kunniaksi siirtyä intohimoista tunteisiin, niinpä kesäkuun kirja on:

Jarkko Rantanen: Tunteella – voimaa tekemiseen.

Jarkko Rantanen oli keväällä puhumassa tunteista Suomen Coaching-Yhdistyksen jäsenillassa. Esityksen innoittamana luin hänen kirjansa. Kirja on kiinnostava sekoitus tunteiden fysiologiaa ja psykologiaa, tieteellistä tutkimusta sekä vinkkejä ja esimerkkejä siitä, miten tunteita voi tunnistaa, käsitellä ja hyödyntää paremmin. Jarkko on kokenut johtoryhmien sparraaja, ja kirjassa on vahvasti esillä se, miten tunteita voi hyödyntää organisaatioissa sekä työelämässä yleensä.
Nykykirjallisuudessa ohitetaan helposti ns. negatiiviset tunteet ja niissä piilevä voima. Syntyy käsitys, että positiiviset tunteet ovat aina hyödyllisiä ja negatiiviset tunteet aina haitallisia. Pauhataan vain positiivisuudesta, joka sekin ymmärretään usein täysin väärin. Helposti voi syntyä kuva, että positiivisuus on oikeastaan pinnallista teeskentelyä tai tosiasioiden välttelyä, ja jo sana positiivisuus voi toisilla nostaa niskakarvat pystyyn. Aito myönteisyys on kuitenkin jotain ihan muuta kuin päälle liimattu hymy. Mm. kiinnostus, toivo, inspiroituminen ja kiitollisuus ovat myönteisiä tunteita, joiden lisääminen elämässä tutkitusti lisää hyvinvointia.

Itse nautin Jarkon tavasta esitellä yksittäiset tunteet siten, että kaikki tunteet ovat jollain tavalla tarpeellisia ja niitä voi oppia hyödyntämään. Esim. viha, inho tai suru ovat nekin meille hyödyllisiä tunteita. Ja elämässä on erittäin tärkeää oppia sietämään (ja jopa hyödyntämään) näitä vähemmän toivottuja tunteita. Tunteiden välttely tai kieltäminen sairastuttaa meidät.

Kirjassa on hienosti eritelty yksittäisten tunteiden kohdalla miten ne vaikuttavat tekemiseemme, päätöksentekoomme, sosiaalisuuuteemme, miten tunnetta voi hyödyntää organisaatioissa sekä miten itse voi käsitellä ja oppia paremmin hyödyntämään kyseistä tunnetta.

“Usein kuvittelemme, että tunteemme ovat yksityisasia, eivätkä kuulu muille. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen – tunteesi vaikuttavat aivan keskeisesti ja monella tavalla muihin ympärilläsi. Ajatuksemme ovat kyllä yksityisiä – kukaan ei tiedä niistä mitään, ellemme kerro niistä itse. Mutta tunteemme ovat paljon julkisempia. Ajattele vaikka kasvojesi ilmeitä. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että kasvojesi ilmeet ovat vain toisia varten? Ilmeilläsi ei ole mitään muuta tarkoitusta, kuin kertoa muille, miltä sinusta sillä hetkellä tuntuu.”

Emme voi välttää tunteita tai väittää, että “tunteet eivät kuulu meidän työpaikkaamme”. Tunteet ovat aina mukana siellä missä on ihmisiä, halusimmepa tai emme.“Koska tunteet vaikuttavat taustalla joka tapauksessa ja koko ajan, on paljon järkevämpää hyödyntää ne ja valjastaa ne rakentavaan käyttöön, kuin yrittää peittää ja unohtaa ne.”

 

Jarkko Rantanen - Tunteella

Leave a Reply